BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić je izjavila da Srbija ima odlične odnose sa Nemačkom koja je najznačajniji ekonomski partner i da želi da sutra u Berlinu, na sastanku sa kancelarkom Angelom Merkel, te dobre odnose potvrdi i jače ih učvrsti.

“Činjenica je da sa Nemačkom imamo neslaganje kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali je pored toga Srbija pokazala da je pouzdan, iskren i predvidiv partner Nemačkoj. U mnogim situacijama nam je veoma značajna podrška kancelarke Angele Merkel koja je ostala posvećena Zapadnom Balkanu i u vremenima kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim delom Evrope. Uveke ćemo ovo znati da cenimo”, rekla je Brnabić u intervjuu za današnji “Blic”.

Ona je istakla da iskreno veruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu istorijski dogovor Srba i Albanaca.

“Zamrznuti konflikt ; je zamrznuta nestabilnost. Nažalosti, mnogo prilika smo propustili da rešimo ovo pitanje. Danas se zbog toga nalazimo u mnogo težoj situaciji nego što je bio slučaj pre 10 ili 15 godina”, rekla je premijerka.

Na pitanje šta bi po njenom mišljenju bilo prihvatljivo rešenje za Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji ona je kazala da je neko kompromisno rešenje jedino moguće.

To podrazumeva, kako je istakla, da obe strane nešto izgube ali i nešto dobiju.

“I jedna i druga strana mogu da dobiju mnogo – stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet”, ocenila je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje gde sebe vidi posle narednih parlamentarnih izbora, ona je rekla da je trenutno fokusirana isključivo na važne projekte za koje želi da budu završeni u mandatu ove vlade, kao na neke analize i predloge koje bi želela da ostavi kao polaznu tačnu sledećoj vladi.

Navela je da je “pitanje formalnosti” njeno učlanjenje u Srpsku naprednu stranku.

“Ova stranka, onosno njeni članovi i ja smo već duže isti tim. Slavimo zajedničke uspehe koji su ujedno uspesi naše zemlje i borimo se zajedno protiv zajedničkh izazova. Biti tim sa nekim je mnogo više od toga da li ste potpisali neki papir”, rekla je Branbić.

Komentarišući najavu dela opozicije da bojkotuje izbore, ona je kazala da ne razmišlja o tome.

“To je njihovo demokratsko pravo. To je, ujedno, i njihov jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze, a u koju su sami sebe doveli – kada vam je jedna politika već duže vreme vredjanje i pretnje bez jasnih, konstruktivnih kritika i bez trunke objektivnosti da kažete da je nešto ipak dobro uradjeno. Ono što je zanimljvo jeste da se taj deo opozicije danas ne obračunava više sa nama već isključivo sa drugima u opoziciji. I to je još jedan pokazatelj kakvi su njihovi demokratski kapaciteti i kako oni shvataju demokratiju”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je pozvana misija OEBS-a da posmatra izborni proces u Srbiji i da se sa ODIHR-om radi na unapredjenju izbornih uslova, ali da je sigurna da će “i te organizacije biti žigosane od strane Djilasa, Jeremića i Obradovića, baš kao što je to bio slučaj u prošlosti sa Dejvidom Mekalisterom”.

Na pitanje da li se može očekivati skoro usvajanje zakona o istopolnim brakovima ona je kazala da je veoma svesna svih problema LGBT zajednice u Srbiji, i da ona nije LGBT predsednica Vlade Srbije nego predsednica Vlade Sbije koja je LGBT.

“Verujem da su svi videli vest da se moja patnerka porodila ali niste mogli da vidite vest da sam ja postala roditelj jer mi zakon tako nešto ne dozvoljava. Tako da sve to i ja svakog dana osećam na svojoj koži. Ono što sam pokušala da uradim jeste da svojim primerom utičem pozitivno na ljude u Srbiji koji iz raznoraznih razloga osporavaju LGBT prava. Želela sam da kroz mene vide da se LGBT zajednica ni u čemu ne razlikuje od heteroseksualne”, rekla je Brnabić.

Beta