SOFIJA – Bugarsko tužilaštvo optužilo je Nikolaja Malinova, predsedavajućeg Nacionalnog pokreta rusofila, za špijunažu, izjavio je tokom brifinga glavni tužilac Bugarske Sotir Cacarov.

Malinov je pušten uz kauciju od 50.000 leva i zabranjeno mu je da napušta zemlju.

Tužilac je takođe izjavio da je bugarska državna agencija za Nacionalnu bezbednost zabranila bivšem šefu RIŠ Leonidu Rešetnikovu ulazak u Bugarsku na 10 godina.

Cacarov je precizirao da su tužioci prikupili dokaze da se Malinov navodno stavio u službu dve strane organizacije sa sedištima u Ruskoj Federaciji: Društvo dvoglavih orlova i Ruski institut za strateške studije (RIŠ), prenosi bugarska agencija BTA.

Prema rečima zamenika generalnog tužioca Ivana Geševa, Malinov je radio u korist te dve organizacije skoro devet godina, a tokom poslednje tri godine sastao se sa tadašnjim direktorom RIŠ Leonidom Rešetnikovom i ruskim biznismenom Konstantinom Malofejevom.

Istraga sprovedena poslednjih dana donela je brojne dokumente koji pokazuju da je Malinov dobio novac za pružanje informacija o političkoj situaciji u Bugarskoj i na Balkanu, za organizovanje relevantnih događaja i za osnivanje političke partije koja bi se borila za promenu geopolitičkih interesa Bugarske.

Tanjug