BEOGRAD – Carinici su na beogradskom aerodromu sprečili pokušaj krijumčarenja nekoliko luksuznih satova čija ukupna vrednost iznosi gotovo 40.000 evra.

Satovi su otkriveni u četvrtak prilikom izlazne carinske kontrole, u ručnom prtljagu 33-godišnje putnice iz Novog Sada koja se predstavila kao turizmolog, saopštila je Uprava carina.

Ona se u kasnim popodnevnim satima prijavila za let ka Nici, a na pitanje carinika odgovorila je da nema ništa da prijavi.

Nakon toga, u njenoj tašni su otkrivena dva sata marke ”roleks”, jedan vredan oko 9.000 evra, a drugi gotovo 15.000, kao i jedan sat marke ””hublot”” od gotovo 14.000 evra.

Istovremeno, putnica je na ruci nosila još jedan sat marke ”roleks” koji nije bio predmet prekršaja, već je tretiran kao lični nakit.

Na pitanje zašto nije prijavila skupocene satove koje je nosila u tašni, putnica je odgovorila da poseduje veliku kolekciju sličnih satova i da nije znala da treba da ih prijavi, jer ih uvek nosi sa sobom.

Podsećamo putnike da pre putovanja treba da se informišu o svojim pravima i obavezama, što mogu učiniti i putem sajta Uprave carina.

Ukoliko u inostranstvo putuju sa vrednom robom putnici imaju obavezu da prijave takve predmete, što važi i za putnike koji kroz Srbiju samo prolaze na putu do svog konačnog odredišta. Kada na vreme prijave vredne predmete i popune Obrazac o privremenom uvozu ili izvozu, mogu bezbrižno da nastave svoje putovanje bez plaćanja dažbina i nepotrebnih kazni.

””To je formalnost koja se brzo obavi na izlaznoj carinskoj kontroli i na osnovu toga kasnije može da se vidi da je ta roba (satovi, kamere, lap-topovi i sl.) izneta iz Srbije i da je ovde kupljena, da je reč o robi domaćeg porekla i naravno, da se na taj način izbegnu neprijatnosti”, savetuju carinici sa beogradskog aerodroma koji se često suočavaju sa pokušajima krijumčarenja skupocene robe.