VAŠINGTON – U tajnoj msiji 2017. godine, SAD su uspešno povukle iz Rusije jednog od svojih visoko poverljivih izvora koji je radio u ruskoj vladi, saopštilo je nekoliko zvaničnika administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako prenosi CNN, ta osoba je bila važna za američke obaveštajne službe, jer je, iako nije spadala u ljude od poverenja predsednika Vladimira Putina, mogla da dostavlja slike dokumenata koji su bili na stolu ruskog lidera.

Taj tajni izvor pružao je informacije duže od jedne decenije, a prema izvorima CNN-a, špijun je povučen zbog zabrinutosti da je izložen opasnosti.

Odluka o povlačenju špijuna doneta je u maju 2017. gosdine, a nakon zabrinutosti obaveštajnoih službi da je amerčki predsednik Donald Tramp možda prosledio poverljive informacije tokom sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i tadašnjim ambasadorom Rusije u SAD Sergejom Kisljakom.

Portparolka CIA Britani Bramelrekla je CNN-u da se radi o pogrešnim nagađanjima, dok je portparol nekadašnjeg direktora CIA, a sada državnog sekretara Majka Pompea, odbio da komentariše slučaj.

Portparolka Bele kuće Stefani Grišam izjavila je da izveštavanje CNN-a nije samo netačno, već “dovodi i živote u opasnost”.

Tanjug