PODGORICA – Organizacija Crnogorski pokret podnela je krivičnu prijavu povodom proslave koju Srpska pravoslavna crkva (SPC)organizuje u Budvi povodom 1.500 godina postojanja manastira Rodjenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti SPC, tražeći da se patrijarhu SPC Irineju zabrani da udje u Crnu Goru.

Oni su krivičnu prijavu podneli protiv Organizacionog odbora za “obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem Radovićem”, zbog više krivičnih dela – od onih koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Izmedju ostalog, zahtevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik manifestacije, da dodje u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio da je u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima gore nego u NDH.

“Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je”, naveli su u prijavi.

Organizacioni odbor je saopštio da se pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rodjenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve 27. i 28. septembra privode kraju.

Kako je saopšteno, programom proslave 27. septembra u 18 časova predvidjena je večernja služba sa svečanim dočekom patrijarha srpskog Irineja. Osim njega, na proslavi koja će trajati dva dana će govoriti i mitropolit Amfilohije i predsednik opštine Budva Marko Carević.

Beta