KOTOR – Danas popodne meštane i turiste Boke iznenadilo je krajnje neobično plovilo. U pitaju je jahta nalik na jedrilicu koja plovi pod zastavom Bermuda, prenosi Radio Jadran.

Jedrenjak A (Sailing Yacht A) je jedrenjak sa dvostrukim sistemom pogona, izgrađen u brodogradilištu Nobiskrug u Кilu za ruskog milijardera Andreja Meljničenka. Prema pisanju nekih medija, cijena jahte iznosila je oko 450 miliona dolara. Jedrenjak A je jedna od najvećih ikada napravljenih jedrilica.

Jedrenjak A dizajnirao je Filip Stark u futurističkom stilu. Dužina jahte iznosi 142,81 metra, širina 24,88 m. Poseduje tri jarbola visine od oko 90 m. Površina jedara iznosi 3700 kvadratnih metara. Trup jahte je napravljen od čelika a paluba je prekrivena tikovinom. Jahta ima 8 spratova, heliodrom na jednoj od paluba i sobu pod vodom za osmatranje podvodnog sveta. U jahtu je ugrađen jedan od najvećih pojedinačnih komada zaobljenog stakla, težak 1,8 tona. Jedrenjak A je opremljen hibridnim dizel-električnim motorima i savremenim navigacionim sistemima.

Može da primi oko 20 gostiju i posadu od 54 člana. Prema pisanjima medija, dizajner je želeo da izazove estetiku koja je uobičajena kod ovakvih plovila. Brzina jahte je od 18 do 24 mi (39 km) po satu. Ime “A” dobila je kako bi bila na vrhu brodskih registara. Prvi test drajv održan je 21. septembra 2015. godine.

Jahta će biti na vezu u Porto Montenegru.