BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće od danas do 28. septembra u Njujorku, kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopštilo je ministarstvo.Šef srpske diplomatije će učestvovati i istupati na dogadjajima koji će okupiti brojne svetske lidere, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od medjunarodnog značaja.

Dačić će učestvovati, kako se navodi, na Samitu o klimatskim promenama koji organizuje generalni sekretar UN, ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele i sastanku na visokom nivou na temu “Globalni poziv za zaštitu verskih sloboda” čiji će domaćin biti predsednik SAD Donald Tramp.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih dogadjaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takodje predvidjeno učešće prvog potpredsednika Vlade Srbije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao i sastanak koji priredjuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za lidere sa Zapadnog Balkana.

Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u UN biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapredjenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM, navodi se u saopštenju.

Planirani su i susreti sa zvaničnicima i predstavnicima UN, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj medjunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Beta