BEOGRAD – U Srbiji se danas prvi put, obeležava „Dan bez mobilnog telefona“, a Komitet za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike u saobraćaju da se tokom dana uzdrže od upotrebe mobilnog telefona kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda uzrokovanih nepropisnom upotrebom telefona tokom vožnje.

Apelu se priključila i kompanija Telekom Srbija, koja je sa Komitetom i Upravom saobraćajne policije MUP-a pre nekoliko godina realizovala zapaženu kampanju „Kada voziš, parkiraj telefon“, navodi se u saopštenju Telekoma.

„Mnogo je razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije. To mogu biti reklamni natpisi pored puta, može biti saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci autoputa, ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona“, izjavio je prof. dr Milan Vujanić, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

On napominje da i najmanje skretanje pažnje u saobraćaju je opasno, jer pri brzini od 50 km/č za samo dve sekunde pređete čak 28 metara, a najmanje dve sekunde vam je potrebno da vidite na ekranu telefona ko vas zove ili ko vam je poslao poruku. “Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred, da izađe pešak na kolovoz, da motociklista proba da se uključi u saobraćaj…“, navodi Vujanić.

Tanjug /Foto :Pixabay