PODGORICA – Sedma Parada ponosa u Crnoj Gori biće održana danas, atmosfera uoči šetnje je mirna, a prema informacijama policije ne očekuju se incidenti.

“Biće angažovan optimalan broj policijskih službenika koji će, shodno proceni, obezbediti nesmetano održavanje povorke, a policijske snage će svakako biti u pripravnosti, kako bi reagovale ukoliko dodje do nekog incidenta, iako dosadašnji pokazatelji ne ukazuju na to da će doći do narušavanja javnog reda i mira na mestu održavanja povorke”, saopštila je policija.

Vršilac dužnosti ombudsmana Zdenka Perović saopštila je uoči današnje šetnje da negativne reakcije uglavnom izostaju, a sam dogadjaj poprima karakteristike promotivne manifestacije.

Ona je dodala da iako je položaj ove populacije poboljšan, povećana njihova vidljivost u društvu i pristup pravima, osobe drugačijeg rodnog identiteta i seksualne orijentacije i dalje se suočavaju sa diskriminacijom u ostvarivanju prava, stereotipnim stavovima i nedovoljnim prihvatanjem od strane šire javnosti.
Na paradi, kao i ranijih godina, neće biti najviših predstavnika vlasti, a prema najavama, zbog ranije preuzetih obaveza neće učestvovati ni ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka. Uglavnom će prisustvovati pomoćnici ministara.

Ovogodišnja povorka ponosa, koja će se održati pod sloganom “Ne preko naših ledja”, u senci je neusvajanja Vladinog zakona o istopolnom partnerstvu u crnogorskom parlamentu poslednjeg dana jula, koji bi istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućio da uživaju ista prava kao heteroseksualni, samo bez mogućnosti usvajanja dece. Protiv tog zakona glasali su poslanici manjinskih stranaka, koje čine vladajuću koaliciju.

Na sastanku s predstavnicima organizatora parade, crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će njegova vlada uskoro ponovo uputiti parlamentu predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenjem zasedanju skupštine.
Okupljanje je zakazano za 16.00 a učesnici će prošetati glavnim gradskim ulicama.

Beta