PRIŠTINA – Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 6. oktobra počinje danas i trajaće 10 dana.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica rezervisano 20 poslaničkih mesta, od toga – 10 zagarantovanih poslaničkih mandata pripašće predstavnicima Srba.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu posle rata. Svi dosadašnji izbori posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine održani su kao vanredni, a najduže su u klupama ostali poslanici koji su izabrani 2010. godine. Dosadašnja vlada Ramuša Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti, podseća Kosovo onlajn.

Glasanje na Kosovu počinje 6. oktobra u 7.00, a birački centri se zatvaraju u 19 sati.

CIK je objavio da, prema preliminarnim podacima, pravo glasa ima 1.937.868 glasača, od tog broja 117.808 glasača nalazi se na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin s pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Tokom izborne tišine, koja na Kosovu traje 24 sata pre početka izbora, zabranjen je svaki vid reklamiranja ili bilo kakvih stranačkih aktivnosti.

Kazne za one koji prekrše kodeks ponašanja koji je usvojio CIK su visoke i kreću se do nekoliko desetina hiljada evra.

Na sam dan izbora zabranjeno je davanje intervjua i izjava na udaljenosti manjoj od 25 metara od biračkog centra, a posmatranje izbora dozvoljeno je isključivo osobama akreditovanim od strane CIK-a.

Tanjug