BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana ocu i sinu iz Šida Draganu i Mirku Ðankoviću, koji se sumnjiče da su učestvovali krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu, koji je zaplenjen pre nekoliko dana kod Azorskih ostrva u Španiji.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u utorak je pokrenulo istragu protiv njihv dovjice kao i Vladislava Funštajna koji je uhapšen u Španiji, na jedrilici kod Azorskih ostrva, na kojoj je zaplenjeno 800 kilograma kokaina.

Pod istragom tužliaštva je B. I, koji trenutno nije dostupan organima gonjenja.

U saopštenju suda se precizira da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je prema osumnjicenima odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva i postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanpretresnom veću suda u roku tri dana od prijema rešenja.

Ðankovići se sumnjiče da su izvršili po jedno krivično delo neovlašćena proizvodanja i stavljanje u promet opojnih droga.

Funštajn se sumnjiči kao organizator kriminalne grupe, a ostali kao njeni pripadnici.

On je uhapšen je na jedrilici, zajedno sa jednim Rusom i jednim Meksikancem.

Jedrilicu je španska policija presrela u blizini Azorskih ostrva, a na njoj je pronađeno i zaplenjeno 800 kilograma kokaina.

Tužilaštvo je juče saopštilo da postoji osnovana sumnja da je Funštajn, organizovao kriminalnu grupu, koja je za cilj imala da izvrši prenos opojne droge – kokaina iz Južne Amerike do Evrope.

Osumnjičeni iz Srbije su, kako se sumnja, pripadnicima grupe koji vrše transport obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

Tanjug