SARAJEVO – Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspeli su da deaktiviraju aviobombu koja je jutros pronađena na lokalitetu budućeg tržnog centra iza zgrade RTV Doma u Sarajevu.

Zbog vrste okidača, bomba je morala odmah da bude deaktivirana jer je ugrožavala između 15.000 i 20.000 ljudi. Ovo znači da će bomba teška oko 500 kilograma biti transportovana na drugu lokaciju gde će biti uništena prema propisima i da neće biti evakuacije šireg područja, piše Klix.ba.

Kako je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, složeni deo posla obavljen je na mestu pronalaska bombe.

“Reč je o okidaču 28 serije, koji je lako ukloniti i bombu maksimalno osigurati. Neće biti potrebe za velikom evakuacijom. Nema opasnosti za lokalno stanovništvo. Večeras ćemo obaviti transport u koordinaciji s policijom”, rekao je Solak.

Kako je rekao Sead Vrana, šef Odseka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, utvrđeno je da je reč o mehanički udarnom okidaču. Zbog toga je ova bomba ugrožavala između 15.000 i 20.000 građana Sarajeva.

“Zato smo reagovali u najkraćem roku i morali smo da isplaniramo različite scenarije. Kada smo pripremali bombu za večerašnji transport utvrdili smo da je okidač u takvom stanju da mora biti uklonjen odmah zato što predstavlja opasnost prilikom svakog pomeranja i pristupili smo po toj tehničkoj proceduri koju smo odmah završili. Okidač je odstarenjen, a detonator uništen.

Tanjug /Foto :Pixabay