Naslovna Društvo Delegacija Novog Pazara na inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu

Delegacija Novog Pazara na inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu

NOVI PAZAR/MAINC – Delegacija Novog Pazara, predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem prisustvovala je u Mainzu (Nemačka)svečanoj inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu Osmana efendije Kozlića. Njemu je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović ovim povodom uručio Muraselu. Kozlić je prvi muftija IZ Bošnjaka za područje Zapadne Evrope. Svečanosti su, sem gostiju iz Novog Pazara prisustvovali brojni predstavnici IZ iz BiH, Hrvatske i opština Sandžaka, kao i muslimanski vernici koji žive u zemljama dijaspore.

Imenovanje Kozlića ocenjeno je kao “istorijski iskorak na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom”.
Pre tačno 40 godina, u Nemačkoj je osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Achenu.

Novoformirano muftijstvo koje će predvoditi Osman ef.Kozlić obuhvata područja delovanja krovnih organizacija IZ Bošnjaka u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.

Exit mobile version