BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) će u subotu na sednici Glavnog odbora odlučiti da li će bojkotovati predstojeće parlametane izbore, a kako saznaje list Kurir, većina demokrata je protiv bojkota.

Izvor tog lista iz DS-a kaže da se demokrate boje da bi neizlazak na izbore praktično ugasio stranku.

“Mi smo parlamentarna stranka, poslanici DS su svaki dan govorili u Skupštini o nekim zloupotrebama vladajuće koalicije, bili smo vidljivi, a sada toga više ne bi bilo. Zatim, mi smo u blokadi, loše stojimo finansijski i ako odemo u bojkot, gubimo pravo na opštinske prostorije”, kaže izvor lista u stranci.

“Dragan Ðilas, predsednik S SP, lično lobira kod dela članstva da se izjasne za bojkot kao i njegova stranka, a valja pomenuti i koliki je njegov uticaj na predsednika DS Zorana Lutovca. Nećemo da nam bilo ko nameće bojkot”, dodaje taj izvor.

S druge strane, kako kaže, Dragoljub Mićunović i Vida Ognjenović smatraju da stranka ne treba da zakuca svoj stav, već da bojkot gleda kao opciju, a ne kao cilj.

List navodi i da poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena kaže da “svako ko hoće da bojkotuje izbore, daje Vučiću Srbiju na poklon na još četiri godine i ubija demokratiju”.

“Videli smo šta su lideri Saveza za Srbiju koji su proglasili bojkot dobili u Medveđi – izlaznost je bila 67 odsto”, kaže Milojičić.

Na opasku da je većina članica SzS u kojem je i DS za bojkot izbora, on navodi da nijedna od njih nije parlamentarna, što “ne može da se poredi sa DS, koji ima odbornike u 100 gradova.”

Poslanik DS Balša Božović navodi da će sednica Glavnog odbora DS biti održana sa strankom Borisa Tadića i Nebojše Zelenovića, te da bi mogao i da se zakazuze datum skupštine na kojoj bi se te tri stranke ujedinile.

“Očekujem kvalitetnu raspravu na temu bojkota. Mislim da je u današnjem trenutku izlaz na izbore nemoguć, ali smatram da bojkot ne može biti cilj. Bojkot je opcija, a cilj su fer i slobodni izbori”, rekao je Božović.

Tanjug