BEOGRAD – Viši sud u Beogradu doneo je presudu po kojoj su izdavač i odgovorni urednik dnevnog lista Informer dužni da isplate 200.000 dinara za povredu ugleda i časti predsednika predsednika Dveri Boška Obradovića.Tužba je podneta zbog teksta u kome se Obradović optužuje da je “prodao članove Glavnog odbora Dveri (Draganu) Djilasu” i da je to “deo tajne američke operacije Hologram”, saopštio je danas taj pokret. Kako su Dveri navele, u obrazloženju presude navodi se da informacije u tekstu “nemaju za cilj informisanje javnosti i omogućavanje kritike rada političara, već imaju za cilj tendenciozno omalovažavanje ličnosti tužioca” kao i “stvaranje senzacionalizma, što je suprotno interesu javnosti i podobno za povredu časti i ugleda”.

“Ova presuda je još jedan u nizu dokaza o tome da Informer nije sredstvo informisanja, već propagandno glasilo režima”, istakao je taj pokret.

U obrazloženju se dodaje da su informacije o tome da je Obradović “prodao” članove Glavnog odbora te stranke Djilasu da bi “prećutno podržao izdaju Kosmeta”, “apsolutna neistina, bez ikakvog osnova u realnosti”. Navodi se i da tuženi prilikom postupka nisu imali nijedan dokaz da su objavljene informacije istinite, niti su informacije pre objavljivanja proverene kod najmanje dva nezavisna izvora, kako nalaže Кodeks novinara.

Beta