BEOGRAD – Obeležavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj je samo jedna u nizu manifestacija zloupotrebljenih za ponižavanje suverene države Srbije, ocenjuju Dveri u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

”Nepojmljivo je da se bilo ko usudi da omalovaži srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i nesumnjivi doprinos Srbije u slomu fašizma. To što ni Rusija nije dobila pozivnicu jasno govori da NATO nastavlja sa svojim pritiscima bez skrupula i poštovanja ljudskih prava i ljudskih žrtava”, navodi se u saopštenju. Dveri podsećaju da Srbija nikada nije popisala sve svoje žrtve u ratovima 20. veka, niti je sagradila memorijalni centar za sve svoje žrtve, te kosntatuju da je posledica takvog nemara nepoštovanje koje međunarodni faktori pokazuju prema našoj državi.

”Poljska nam je svojim neprimerenim ponašanjem posredno i sama ukazala da je Rusija naš prirodni, logičan i iskreni partner. Svedoci smo sve bezobraznijeg divljanja ustaštva u Hrvatskoj, gotovo komičnih pokušaja prisvajanja srpskih naučnika i kulturnog blaga od strane neoustaša, a sve su češći neofašistički izgredi širom sveta”, navode Dveri.

Smatraju da je hrvatskoj predsednici ne bi palo na pamet da Hrvatima pripisuje slobodarske tekovine Srba da je zvanicna Srbija ranije reagovala na njene brojne neodmerene izjave, poput ove ”sramne” povodom manifestacije u Poljskoj.

Poslanik Dveri Marija Janjušević blagovremeno se obratila Dunji Mijatović, komesaru Saveta Evrope za ljudska prava i informisala je o mogućim propustima na samom obeležavanju 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, ukazujući na pozitivne primere antifašističke borbe, ali odgovor nije dobila, navode Dveri.

Oni pozivaju sve nadležne na očuvanje mira, na odgovoran i nepristrasan odnos prema svim nevinim žrtvama u ratu i mirnodopskim uslovima, te nappominju da će se posebno kritički odnositi prema zloupotrebi i selektivnoj zaštiti ljudskih prava i ”podmuklom raspirivanju neofašizma”.

”Dveri će kao i do sada neumorno podsećati javnosti na sve podvige Srba tokom proteklog veka i sve žrtve za mir i slobodu Srbije i drugih suverenih država, koje nisu nikoga napadale, već štitile svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, poručuju iz tog pokreta.

Tanjug