BON – Desničar Mateo Salvini više nije u italijanskoj vladi, međutim njegovu oštru izbegličku politiku podržava ogromna većina Italijana, piše nemački Dojče vele, uz konstataciju da su u Rimu spremni na popuštanja, ali samo ako EU pokaže solidarnost.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte boravio je u Briselu dan nakon što je nova vladajuća koalicija pokreta Pet zvezdica i Demokrata potvrdila da ostaje na čelu Vlade, a sa budućom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao je i o italijanskoj izbegličkoj politici.

Konte je u više navrata najavio da će borba protiv ilegalne migracije i krijumčara biti pooštrena, ali da bi potražioci azila koji imaju pravo na ostanak trebalo da budu bolje integrisani.

Za razliku od prethodnog ministra unutrašnjih poslova, nova ministarka Lučana Lamordeze zakone o migracijama neće tumačiti tako strogo.

“Salvini je sa ovog položaja vodio veoma jaku predizbornu kampanju. Sada sledi pokušaj da se vrati normalnom radu, što znači obezbeđenje luka i nacionalnih interesa Italije”, ocenio je stručnjak za Luc Klinkhamer iz nemačkog istorijskog instituta u Rimu.

Za sada nije jasno da li će italijanske luke biti ponovo otvorene za spasilačke brodove privatnih organizacija.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP