BEOGRAD – Razvojni program EU PRO saopštio je danas da je objavio drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014. do 2018. godine u 99 gradova i opština koje su uključene u realizaciju programa.

Evropska unija će putem ovog poziva koji je otvoren do 10. novembra pružiti podršku malom biznisu i unapredjenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Novac je namenjen nabavci opreme i uvodjenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal preduzeća i doprinese povećanju zaposlenosti.

“Evropska unija preko EU PRO programa u saradnji sa Vladom Srbije ovim sredstvima pomaže preduzetnike, mikro i mala preduzeća da nabave ili uvedu nove proizvodne tehnologije kako bi uvećali produktivnost, unapredili kvalitet postojećih ili razvili nove proizvode te tako bili konkurentniji na tržištu i otvorili nova radna mesta”, rekla je menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić.

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa. Takodje, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u iznosu od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra.

“Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od dva miliona evra sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 miliona, odnosno 2,3 miliona evra. Još važnije, oni su do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama”, istakla je Olivera Kostić.

Aktivnosti programa EU PRO koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Beta