BRISEL – Dan nakon odbijanja ponuđene evropske pomoći od strane hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kontakti Brisela i Sarajeva u cilju sprovođenja Sporazuma o formiranju vlasti u BiH se nastavljaju, a komesar Han je spreman da nastavi angažovanje na tom pitanju, rečeno je Tanjugu u Briselu.

“Spremni smo da pomognemo, ali odgovornost je na BiH političkim liderima”, navode izvori iz Evropske komisije.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han pozvao je političke lidere u BiH da nastave dijalog i bez daljeg odlaganja formiraju Savet ministra.

“Radim sa Predsedništvom BiH kako bih ohrabrio političko vođstvo da primene Sporazum od 5. avgusta. Očekujem da pokažu odgovornost i nastave bez odlaganja dijalog u cilju formiranja Saveta ministara, gotovo godinu dana nakon izbora”, poručio je Han.

Upozorenje iz Brisela o kontraproduktivnom zastoju u BiH i “nepostajanju kredibilne alternative EU perspektivi” zemlje, došlo je na dan kada je istcao rok koji su lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA zacrtali za ulazak u proces izbora vlasti na nivou BiH.

I dok mediji u Federaciji BiH navode da su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva Šefik Džaferović odbili da se sastanu sa komesarom Hanom, ukazujući da “jedan sastanak neće promeniti ništa”, u Briselu navode da izjava komesara Hana i dalje stoji.

Prema nezvaničnim informacijama komesar Johannes Han je spreman da otputuje u BiH ili da primi BiH lidere u Briselu, kako bi se nastavili razgovori o formiranju Veća ministra u BiH.