JERUSALIM – Fejsbuk je danas objavio suspenziju chatbota na zvaničnom nalogu premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog kršenja propisa o govoru mržnje.

Takvu meru je podstakla poruka u okviru njegove kampanje u kojoj se upozorava da izraelski političari Arapi “žele da nas sve unište”.

Kako je rekao portparol Fejsbuka bot je privremeno suspendovan na 24 sata.

On je najavio da će akcija takodje biti preduzeta protiv svakog mogućeg budućeg kršenja politike kompanije.

“Nakon pažljive provere bot aktivnosti kampanje Likuda otkrili smo kršenje naše politike govora mržnje”, rekao je portparol, aludirajući na Netanjahuovu konzervativnu partiju Likud.

Vodja saveza arapskih partija Zajednička lista Ajman Odeh koji se žalio Fejbuku pozdravio je potez te društvene mreže.

“Juče smo otišli direktno u Fejsbuk i zahtevali da prestane da pruža platformu za Netanjahuovo opasno huškanje i danas vidimo rezultate”, rekao je Odeh koji se takodje usprotivio Netanjahuovom nastojanju da se postave kamere na biralištima tokom parlamentarnih izbora 17. septembra i uspeo u tome.

U okviru Netanjahuove kampanje apelovalo se na glasače preko interneta da spreče osnivanje levičarske vlade koja bi, kako je navedeno bila partner poslanicima Arapima.

Odgovarajući na kritike takve kampanje Likud se distancirao od sadržaja na Fejsbuku označivši ga kao grešku jednog zaposlenog i dodavši da ga premijer nije odobrio.

“Premijer Netanjahu nije video ; te stvari, nije ih odobrio, ne slaže se s njima i protivi im se. Kada mu je na sadržaj skrenuta pažnja rekao je da se momentalno ukloni”, saopštio je Likud.

;Netanjahu je danas u intervjuu za izraelske medije ponovio da se radilo o greški naglasivši da ima prijatelje u svim arapskim zemljama i poštovanje prema svim narodima. ;

Lider saveza Zajednička lista Odeh je Netanjahua u sredu označio psihopatom koji ne zna za crvene linije, optuživši ga da “želi krv” i tako će se ponašati dok god misli da će mu to pomoći da izbegne zatvor.

Odeh je podsetio na optužbe za korupciju, prevaru i zloupotrebu poverenja protiv Netanjahua zbog koji će biti saslušan početkom oktobra, a potom se, kako je najavljeno, očekuje optužnica, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu upozorava da će u slučaju njegovog poraza na izborima biti stvorena levičarska koalicija uz podršku izraelskih Arapa.