BERANE – Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama i apeluje na lokalnu samoupravu da preispita ovu odluku.

“To iz razloga što se radi o manjinskoj verskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije”, kazao je reis Rifat Fejzić.

Kako je naglasio, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim delatnostima.

“Uprotivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju. Inače, ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišne vrednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi doneo Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao verske usluge muslimanima”, kazao je Fejzić.

On ne želi da veruje da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Berana i Bihora koji su deo svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou.

“U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu a ne da podriva multikonfesionalnost Berana”, istakao je Fejzić.

Islamska zajednica će, poručuje, inicirati sednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona.


indeksonline.rs/cdm.me