PEKING – Medjunarodna košarkaška federacija (Fiba) saopštila je danas da će razmotriti zahteve ekipa vezano za putovanja na narednom Svetskom prvenstvu, nakon što su na turniru u Kini brojne reprezentacije kritikovale format takmičenja, jer su u nokaut fazi morale daleko da putuju, što im nije ostavilo mnogo vremena za pripremu utakmica.

Pojedine reprezentacije suočile su se sa velikim izazovima putovanja u najvažnijem delu Svetskog prvrnstva u Kini. Brojne ekipe žalile su se na to što su pobednici polufinala Španija i Argentina imale dva dana pauze, a poraženi polufinalisti Australija i Francuska samo jedan dan.

Fiba je navela da su “logističke glavobolje bile neizbežne”, pošto su se na turniru u Kini igrale rekordne 92 utakmice za 16 dana i to u osam gradova.

Naredno Svetsko prvenstvo održaće se 2023. godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

“Nakon što sam to iskusio, na papiru ponekad izgleda savršeno. Ali, onda vidite i nesavršene aspekte toga. To su stvari koje smo spremni da unapredimo u budućnosti”, rekao je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Dosadašnji selektor Srbije Aleksandar Djordjević, koji je u subotu podneo ostavku, rekao je da bi sve ekipe trebalo da imaju isto vreme za odmor kako turnir odmiče.

Takodje, rekao je i da je ubacivanje tolikog broja utakmica u kratkom vremenskom periodu uticalo na kvalitet igara kako je turnir odmicao.

Govoreći o olimpijskim kvalifikacijama, Zagklis je rekao da Fiba ne planira dugo da čeka sa objavom datuma i mesta održavanja. Do sada su plasman na Igre 2020. godine obezbedili domaćini, SAD, Španija, Francuska, Argentina, Nigerija, Iran i Australija, a 24 ekipe, medju kojima i Srbija, će se boriti za preostala četiri mesta.

Pobednici četiri kvalifikaciona turnira plasiraće se na Igre u Tokiju 2020. godine. Zainteresovane zemlje moraće da plate naknadu ako budu izabrane za domaćine kvalifikacionih turnira.

Zagklis je rekao da će se turniri održati na različitim kontinentima, pošto Fiba i Medjunarodni olimpijski komitet žele da se košarka popularizuje u što više delova sveta.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here