BODRUM – Na plaži u Bodrumu danas je obeležena četvrta godišnjica tragičnog stradanja dečaka Ajlana Kurdija tako što su njegovo ime učesnici manifestacije ispisali cvećem.

Obeležavanju godišnjice Ajlanove smrti, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma inspirisanim njegovom tragičnom sudbinom “Beba Ajlan” Omer Sarikaja i Bahatin Ozturk, preneo je turski “Dejli sabah”.

Fotografija utopljenog trogodišnjeg sirijskog decaka koji je pronaden na plaži u Bodrumu 2. septembra 2015. nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu.

Slika malog dečaka kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turistickih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudskog stradanja u aktuelnoj migrantskoj krizi i, kako mnogi smatraju, nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj s njom.

Trogodišnji Ajlan utopiso sa zajedno sa starijim bratom i majkom.

Abdalah Kurdi, otac decaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na “ceremoniji mučenika”, u Kobaneu, u blizini granice s Turskom, i tom prilikom poručio da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaci arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama.

“Želim da vlade arapskih zemalja – a ne evropskih – vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima”, poručio je Abdalah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio stanice.

Tanjug