ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u razgovoru s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o situaciji u BiH i odnosima izmedju Beograda i Prištine da bi razmena teritorija bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju na području bivše Jugoslavije.

U saopštenju objavljenom na sajtu predsednice Hrvatske navodi se da su u razgovoru s Guterešom razmenjena mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope i o hrvatskom predsedavanju Savetom Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Glavne teme razgovora, kako se navodi, bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini, odnosi izmedju Beograda i Prištine, kao i šta Hrvatska “kao lider na području jugoistoka Evrope može učiniti da bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rešavanju ovih otvorenih pitanja”.

Generalnog sekretara UN je posebno zanimalo šta će Hrvatska činiti u okviru predsedavanja Savetom EU i na koji način to namerava da iskoristi za sebe i za svoje susedstvo.

“Spomenula sam zamenu teritorija i kazala da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahteve za teritorijalnim promenama na prostoru cele bivše Jugoslavije”, rekla je hrvatska predsednica.

Na kraju prvog dana boravka u Njujorku, Grabar-Kitarović je prisustvovala svečanoj večeri Atlantskog saveta.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here