NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar je jedan od 5 gradova i opština odabranih za program UNDP, za implementaciju softvera eParlament koji će služiti za kompletno elektronsko vođenje skupštinskih zasedanja grada Novog Pazara. U tom cilju, danas je održan sastanak radne grupe.

“Softrver treba da unapredi rad Skupštine, pojednostavi skupštinska zasedanja i olakša razmenu informacija i komunikaciju odbornika tokom sednice. Sve to sprovodimo u cilju poodizanja nivoa transparentnosti i otvorenosti javne uprave prema građanima Novo Pazara”, rekao je koordinator projekta Sead Mašović.

Grad Novi Pazar je tokom 2018. uz podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu načinilo prvi korak ka uvođenju elektronske skupštine.

“Kupljena je neophodna oprema i formiran poseban portal. Odbornicima je material dostupan u elektronskom format i na taj način smo eliminisali štampanje materijala za sednice, što je ekološki i finansijski iskorak. Druga faza, kojom se sada bavimo, podrazumeva i elekronsko vođenje zasedanja”, zaključio je Mašović.
Program UN za razvoj UNDP na globalnom nivou promoviše uvođenje e-parlamenta, koristeći najbolje međunarodne prakse i iskustva. U Srbiji, uz podršku Švajcarske agencije za međunarodni razvoj SDC, UNDP je razvio softver za elektronski parlament, koji je besplatan i dostupan lokalnim skupštinama u zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here