NOVI PAZAR – U sarajevskoj Vijećnici upriličena je svečanost povodom obilježavanja Dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, a pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Svečanoj akademiji prisustvovala je delegacija grada Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem, te delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sandžačkih opština i bošnjačkih političkih partija iz ovog regiona.

Ceremonija je počela intoniranjem državne himne BiH, a popraćena je i kulturno-umjetničkim programom.

Svečanost kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i historijskog vraćanja imena Bošnjak održana je u sarajevskoj Vijećnici. Bošnjački sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine, podsjetili su govornici nastao je iz nesumnjive potrebe i osjećaja odgovornosti bošnjačkog naroda, ne samo prema sebi, već prije svega državi i njenom opstanku.

Svečanosti u Vijećnici a na poziv organizatora i pokrovitelja prisustvovala je i delegacija grada Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

On je u izjavi za bosanskohercegovačke medije istakao kako je Bošnjački sabor, nesumnjivo jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji, jer su odlukom sabornika vratili svoje ime i bosanski jezik.

Nihat Biševac je dodao i to da ima prostora za još čvršće odnose među samim Bošnjacima širom svijeta, ali i za saradnju Bošnjaka i ostalih naroda.