KALIFORNIJA – Kompanija Gugle tvrdi da je izgradila prvi kvantni računar koji može vršiti proračune i rešavati probleme iznad mogućnosti najsnažnijih današnjih super-računara, prenosi Fajnenšel tajms.

U izveštaju Guglovih istraživača, koji je nakratko objavljen na sajtu NASA-e pa uklonjen, tvrdi se da je njihov procesor bio u stanju da u roku od tri minuta i 20 sekundi izvrši izračunavanje za koje bi najnaprednijem klasičnim računaru “Samitu” trebalo, kako se navodi, otprilike 10.000 godina.

Istraživači su rekli da to znači „kvantnu nadmoć´“, kada kvantni racunari izvršavaju izračunavanja koja su ranije bila nemoguća.

“Ovo dramatično ubrzanje u odnosu na sve poznate klasicne algoritme omogućava eksperimentalnu realizaciju kvantne superiornosti. Koliko znamo, ovaj eksperiment označcava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru.“

Kako se navodi, sistem može da izvrši samo jedno visoko tehničko računanje, ali je za upotrebu kvantnih mašina za rešavanje prakticnih problema potrebno još mnogo godina. Dok prototip takozvanih kvantnih kompjutera postoje, oni mogu da obavljaju iste iste zadatke koje mogu i klasični racucnari, mada brže.

Izveštaj Boston konsalting grupe iz novembra 2018. godine kaže da bi oni mogli “promeniti igru u oblastima kriptografije i hemije (a time i nauke o materijalima, poljoprivredi i farmaciji), posebno onim koje se odnose na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje”.

Za razliku od osnovnih binarnih elemenata klasičnih računara, ili bitova koji predstavljaju ili nule ili jedinice, kvantni bitovi ili kubiti mogu istovremeno da predstavljaju i jedno i drugo.

Spajanjem kubita, kvantni računari mogu da uporedo obraduju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obracuju sekvencionalno.

“To je značajna prekretnica, prvi put da je neko pokazao da kvantni računari uopšte mogu nadmašiti klasične računare,” rekao je Stiv Brierlej, osnivac kvantnog softverskog startapa Riverlejna, koji je savetnik za kvantne tehnologije vlade Velike Britanije.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here