BEOGRAD – Kompanija Hemofarm A.D. saopštila je danas da je “iz predostrožnosti a u cilju zaštite javnog zdravlja”, donela odluku o “dobrovoljnom, preventivnom” povlačenju svih serija leka Ranitidin sa tržišta pošto je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid, otkrivene nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).Navodi se da je u dokumentu Evropske agencije za lekove izražena sumnja u mogući štetan uticaj nadjene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, “što će naknadnim ispitivanjima biti potvrdjeno ili opovrgnuto”.

“Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid različitih proizvodjača. Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takodje poštovati”, stoji u saopštenju.

Navodeći da se ranitidin koristi za lečenje odredjenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline, lečenje čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i to u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, Hemofarm A.D. je saopštio da pacijenti kao zamenu mogu da koriste lek Famotidin HF, koji se izdaje na lekarski recept i koga ima u apotekama.

Beta