TEHERAN – Uništenje Izraela “više nije samo san, već cilj koji je na dohvat ruke”, izjavio je danas komandant iranske Revolucionarne garde, general Hosein Salami.

Salami je naveo da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina nakon Islamske revolucije “dostigli kapacitet da unište cionistički režim”.

“U drugoj fazi revolucije taj zlokobni režim treba da bude eliminisan s mape i to više nije ideal ili san, već cilj koji je na dohvat ruke”, rekao je iranski general.

On je govor održao u Teheranu povodom dvogodišnjeg okupljanja komandanata Revolucionarne garde, u vreme kada se mnogi posmatrači plaše da bi eskalacija tenzija izmedju Teherana na jednoj i SAD i njihovih saveznika na drugoj strani mogla gurnuti Bliski istok u rat.

Izjave generala Salamija su prenele i agencije Tasnim i Fars, bliske ultrakonzervativnoj struji u Iranu.

O tome je izvestila i državna agencija Irna, ali u okviru članka naslovljenog s “Neprijatelji trpe nepovratno slabljenje”. Irna je akcenat stavila na Salamijeve izjave da će Iran uprkos “neprijateljstvu” koje mu se iskazuje i dalje jačati i na kraju trijumfovati nad svojim protivnicima.

Neprijateljstvo prema Izraelu je konstanta iranske politike od Islamske revolucije 1979. i Teheran otvoreno podržava palestinske naoružane grupe, poput Hamasa i Islamskog džihada, kao i libanski Hezbolah.

Vrhovni iranski vodja, ajatolah Ali Hamnei, u junu proše godine je ponovio stari stav Teherana da je Izrael “maligni tumor” Bliskog istoka koji treba “ukloniti i uništiti”.

Iako neki iranski generali često izražavaju želju za uništenjem Izraela i ističu kapacitet da unište Tel Aviv, u zvaničnim izjavama se već nekoliko godina obazrivo predvidja da će Izrael prestati da postoji zbog sopstvene “arogancije”, a ne usled iranskog napada. Ajatolah Hamnei je prorekao da će do nestanka jevrejske države doći 2040. godine.

Beta AFP