LONDON – Islamofobni incidenti porasli su za 375 odsto nakon što je premijer Boris Džonson uporedio žene s burkama s poštanskim sandučićima i pljačkašima banaka.

On je to napisao u svojoj kolumni za Dejli telegraf objavljenoj pre tri nedelje, saopštila je nevladina organizacija “Tell Mama” i od tada broj islamofobičnih incidenata porastao je za 42 odsto, prenosi britanski Indipendent.

Mnogi od tih incidenata odnosili su se na žene koje su nosile nikabe, hidžabe i burke, a koje su tom prilikom nazivane “poštanski sandučići” ili “nindže”.

Te Džonsonove reči ponavljali su i rasisti koji su zlostavljali muslimane na ulicama ili su ih vređali putem interneta.

“Gospodin Džonson neće biti kažnjen ni od svoje Konzervativne stranke, a mnoge javne ličnosti dale su mu podršku da slobodno govori o islamskoj odeći”, navela je organizacija “Tell Mama” i dodala da se oni koji imaju antimuslimanska osećanja osećaju samouvereno i osvetoljubivo.

“Bahatost Džonsona rezultirala je napadima na muslimanke, a njegovo odbijanje da se izvini zbog svojih primedbi ojačalo je rasiste i krajnju desnicu. Njegove reči imaju štetne posledice. On ne može da sedi ni u Donjem domu ni u Dauning stritu 10”, ocenio je poslanik Laburista Daun Batler.

Tanjug