BLED – Srbi su pravoslavci, a Hrvati većinom katolici, ali oba naroda pripadaju hriščanstvu i veruju u istog Boga i to ne bi trebalo zaboraviti, poručuje kardinal Svete stolice Peter Kodvo Apia Turkson, komentarišući aktuelne odnose između Srba i Hrvata.

„Nažalost, situacija na Balkanu i u ovom delu Evrope je veoma složena”, konstatuje kardinal i ukazuje da tu situaciju, pri tom, svako predstavlja i tumači iz svog ugla.

Turkson, u razgovoru za Tanjug tokom Bledskog bezbednosnog foruma, kaže da nije upoznat sa detaljima najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu.

Ali je, kada je reč o odnosima između Srpske pravoslavne crkve i Svete stolice, bez dileme – Rimokatolička i Pravoslavna crkva su, kaže, dva dela, odnosno dva organa hrišćanstva, poput “dva organa bez kojih ljudski organizam ne može da funkcioniše”. „Postoje različite inicijative u pregovorima na liniji Vatikan i Carigrad. Papa Franja pokušava da poboljša odnose sa Moskvom, zato je bilo sastanaka na Kubi, a glavni cilj je da delimo i šaljemo istu poruku. Postoji jedan Bog i mi svi njemu služimo”, kaže vatikanski kardinal.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, podseća da je ceo ragion do jednog trenutka živeo zajedno u državi Jugoslaviji. U to vreme postojala je, smatra, koherentnost u njihovim odnosima.

“I onda, kada ste se podelili, počeo je da preovladava nacionalni sentimentalizam i problemi su počeli da se javljaju“, konstatuje Turkson.

U ranijim razgovorima koje je vodio sa Hrvatima, čuo je, kaže, sasvim drugačiju priču od “srpske”.

„Pokazuju mi uništene crkve i to je pokazatelj da je situacija kompleksna i da se stvari prikazuju iz različitih uglova“, navodi kardinal.

On smatra da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje nije, kako kaže, mirnodopska.

„Mi hoćemo da promovišemo političko prijateljstvo, jer smatramo da je to jedini način kada teške stvari ne mogu da se razreše“, rekao je vatikanski kardinal.

Gledano po etničkoj osnovi, kaže on, Srbi, Hrvati, Albanci… su različite nacije i teško je na toj osnovi napraviti jedinstvo.

Zato je, smatra, potrebno ići „iznad“ etničke pripadnosti, kako bi se kroz političko prijateljstvo rešili problemi.

„Srbi i Hrvati nisu birali da se kao takvi rode, to ne možemo sami da biramo. Upravo zbog toga ne smemo nešto što ne zavisi od nas da dovodimo u pitanje, jer to nije naš izbor“, kaže Turkson i dodaje da zato ni etnička pripadnost ne treba da utiče na političke odnose između naroda.

Tanjug