BEOGRAD – Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić, na svečanosti kojom se obeležava 70. godišnjica osnivanja NR Kine.

Vučić je rekao da mnogi optužuju Srbiju da je postala najveći prjatelj Kine u Evropi, i istakao da je, to što je za njih optužba, za nas hvalospev, jer planiramo da budemo takvi i u budućnosti.

Predsednik je rekao da je ponosan što je Srbija značajna karika u implementaciji projekta „Jedna pojas, jedan put“.

Preneo je da broj kineskih turista raste iz godine u godinu, a da je u prvih sedam meseci ove godine zabelezeno 73.559 dolazaka u Srbiju, te da očekujemo da značajno premašimo broj iz 2018.godine.

“Moj odgovor njima je ”dobrodošli u svoju Srbiju”. Zbog te činjenice imao zajedničke patrole u Beogradu sa kineskim policajcima. Kao što ste primetili nikome u Beogradu i Srbiji to nije zasmetalo nijednog sekunda, a razlog za tako nešto je što građani Srbije vole Kineze, što smo uvek bili zajedno, što ste bili sa nama i kada je bilo teško, a ne samo kada je bilo lako“, objasnio je Vučić.

On je kazao da danas Srbiju neki kritikuju i hvale, ali svakako je prepoznaju po prijateljstvu sa Kinom.

“Mi smo ponosni na to, kao i na naš evropski put, naše prijateljstvo sa Rusijom i mnogim drugim zemljama sveta”, rekao je Vučić.

Tanjug