SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da Parada ponosa, koja će se održati po prvi put u Sarajevu 8. septembra 2019. u Sarajevu, predstavlja prvorazredan politički događaj za BiH.

“U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, verujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da „ovde ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije”, upozorio je Komšić u intervjuu za novi broj magazina “Start”.

Ljudima koji su protiv ovog događaja, poručio je, da prvo dobro razmisle o čemu se ovde radi jer prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini nije običan, već, kako kaže, prvorazredni politički događaj.

On je naglasio da su Bosanci i Hercegovci tolerantni i da u BiH ljudi mogu da žive na svoj način i kako oni odluče, uključujući i ovu vrstu zajednice (LGBTIQ), prenela je Fena.

“Reč je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima – da mi nismo nikakvi teroristi i čuda”, rekao je Komšić.

“To smo morali i u ratu i posle rata da radimo, da se dokazujemo ko smo i šta smo, po svom biću”, rekao je Komšić, koji nije želeo da potvrdi dolazak na Paradu dodajući ””to ćete videti, o tom potom”.

Povorka ponosa biće organizovana pod sloganom “Ima izać”.

To je, kako su najavili organizatori, protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interpolnih i queer osoba.

Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahteva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju i drugi građani odnosno mogućnost da izađu na proteste.

Povorkom ponosa “LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva”.

Istovremeno sa održavanjem ovog događanja najavljeni su protesti neformalnih grupa u naselju Ciglane nedaleko odakle bi trebalo da prođe parada ponosa.

Kantonalna policija objavila je da će angažovati dovoljan broj policajaca i da je u pomoć pozvala Upravu za koordinaciju policijskih tela BiH, Federalnu upravu policije i policajce iz četiri drugih kantona.

Tanjug