NJUJORK – Aktivnosti u vezi s procesom evro-atlantskih integracija u Bosni i Hercegovini, kao i usklađivanje bosanskohercegovackog društveno-političkog sistema sa pravnom tekovinom Evropske unije nalaze se u centru politickih dešavanja u zemlji, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je dodao i da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susednih država u samom vrhu prioriteta spoljne politike, na osnovu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susednim državama dobri i intenzivni, međutim, zbog partikularnih politika naših suseda, povremeno smo svedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusedskih odnosa”, kazao je predsedavajuci Predsedništva BiH, preneo je portal Klix.ba.

“Bosna i Hercegovina mora obezbediti ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovine u svim aspektima života. Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema Evropskoj uniji”, kazao je Komšić.