Naslovna REGION Bosna i Hercegovina Komšić u UN: Aktivnosti suseda unose nemir u Bosnu i Hercegovinu

Komšić u UN: Aktivnosti suseda unose nemir u Bosnu i Hercegovinu

NJUJORK – Aktivnosti u vezi s procesom evro-atlantskih integracija u Bosni i Hercegovini, kao i usklađivanje bosanskohercegovackog društveno-političkog sistema sa pravnom tekovinom Evropske unije nalaze se u centru politickih dešavanja u zemlji, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je dodao i da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susednih država u samom vrhu prioriteta spoljne politike, na osnovu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susednim državama dobri i intenzivni, međutim, zbog partikularnih politika naših suseda, povremeno smo svedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusedskih odnosa”, kazao je predsedavajuci Predsedništva BiH, preneo je portal Klix.ba.

“Bosna i Hercegovina mora obezbediti ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovine u svim aspektima života. Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema Evropskoj uniji”, kazao je Komšić.

Exit mobile version