SIDON – Mohamed Saleh, Libanac koji je u Grčkoj uhapšen pod sumnjom da je umešan u otmicu aviona TWA 1985. godine i ubistva jednog američkog putnika, pušten je na slobodu jer je utvrdjeno da je reč o pogrešnom utvrdjivanju identiteta.

Grčka policija saopštila je da se ime u njegovom pasošu pojavilo u računarskom sistemu evropske policije kao čovek koga je Nemačka tražila zbog navedene otmice.

U saopštenju grčke policije navodi se da su nemačke vlasti utvrdile da nije reč o osobi koju traže te da neće tražiti njegovo izručenje.

Saleh koji je prošlog četvrtka uhapšen dok je krstario sa svojom ženom i prijateljima, moći će da se vrati u Liban.

Dok je bio uhapšen, on nije mogao da kontaktira porodicu.

“Uništili su nam život u ovih nekoliko dana”, rekla je njegova supruga Lejla Saleh i dodala da je bio oklevetan i proglašen teroristom pet dana jer “nisu mogli da provere informacije”.

Upitana da li planiraju da preduzmu pravne mere protiv Nemačke ili Evropske unije, ona je rekla da će o tome odlučiti njen suprug kada se vrati.

Delo zbog kojeg je Saleh bio uhapšen je otmica aviona TWA 847, 14. juna 1985. godine. Letelica je poletela iz Kaira i putovala u San Dijego sa sletanjima u Atini, Rimu, Bostonu i Los Andjelesu. Avion je otet posle njegovog poletanja iz grčke prestonice.

Tokom 17 dana pilot aviona TWA Džon Testrejk bio je primoran da leti iznad Mediterana sa 153 putnika i članova posade od Bejruta do Alžira i nazad.

Avion je tri puta sleteo u Bejrutu pre nego što mu je dozvoljeno da se definitivno tu zaustavi. Na dan 15. juna 1985. prilikom prvog sletanja u glavni grad Libana, jedan 23-ogodišnji putnik, američki marinac gnjurac, bio je mučen pre nego što je ubijen. Telo mu je bilo izbačeno na pistu.

Pravi otmičar, takodje Libanac, bio je uhapšen ;u Nemačkoj dve godine posle otmice aviona TWA ali je zatim razmenjen sa dva nemačka taoca oteta u Bejrutu.

Beta AP