VAŠINGTON – Američki i britanski mediji analiziraju napade na energetski proizvodni sistem Saudijske Arabije, a Volstrit žurnal ocenjuje da se predsednik SAD Donald Tramp našao u teškoj nedoumici kada je reč o spoljnoj politici, i to u vreme kada ima najmanje ljudi u timu za nacionalnu bezbednost u proteklih godinu dana.

S obzirom na to da mnogi sumnjaju da je Iran odgovoran za napade, koji su se dogodili u subotu, Volstrit žurnal upozorava da se Tramp suočava sa novim pitanjima u pogledu strategije prema toj zemlji.

U tom kontekstu, list ističe da Tramp na raspolaganju ima manji broj dostupnih sredstava kako bi doveo do eskalacije svoju kampanju vršenja najvećeg mogucgheg pritiska uz pomoć sankcija iranskoj ekonomiji.

List podseća da je američka administracija već iznosila vojne pretnje Iranu, ali ocenjuje da je Tramp blizu toga da iscrpi sve opcije za vršenje dodatnog finansijskog pritiska na Iran.

Američki list podseća i da je Trampova administracija, između ostalog, već uvela neke od najoštrijih sankcija na iransku naftnnu industriju i označila iransku Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, te ocenjuje da nije jasno koje bi nove mere mogle da budu uvedene kako bi se povećao ekonomski pritisak na Iran.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP