NJUJORK – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Njujorku da bi bilo dobro da dođe do razgovora između SAD i Irana, ali je nakon što je danas razgovarala s predsednicima obeju zemalja, rekla je da je nerealno očekivati da prethodno Vašington ukine sankcije Iranu, kako zahteva Teheran.

“Ja bih pozdravila razgovore između SAD i Irana, ali se neće dogoditi da prvo budu ukinute sve sankcije, a da se onda razgovara. Mislim da to nije realno”, izjavila je Merkelova na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je prethodno da je otvoren za razgovor o malim izmenama, dodacima ili amandmanima na nuklearni sporazum iz 2015. godine s velikim silama, ako SAD ukinu sankcije Teheranu.

“Spreman sam da razgovaram o malim izmenama, dodacima ili amandmanima na sporazum, ako sankcije budu ukinute”, rekao je Rohani u Njujorku, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik Donald Tramp povukao je prošle godine SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao s velikim silama silama i uveo nove, oštrije sankcije Teheranu.

Tanjug