BEOGRAD – Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predsednikom Inženjerske komore Srbije (IKS) Rajkom Unčaninom i predsednikom Upravnog odbora Zoranom Ilićem sporazum o saradnji izmedju Ministarstva i komore, saopštilo je to Ministarstvo.Ona je tom prilikom rekla da je “ovo važan dan za sektor gradjevinarstva i da je cilj potpisanog sporazuma da doprinese da inženjeri budu mnogo više uključeni u velike infrastrukturne projekte koje država realizuje”.

“Ulažemo 20 milijardi evra u infrastrukturne projekte, od transportne, preko komunalne, do socijalne infrastrukture. Nema razloga da inženjeri koji su gradili ne samo Srbiju i Jugoslaviju, već učestvovali u svetskim projektima, ne budu uključeni u velike infrastrukturne projekte”, rekla je ona.

Ministarstvo koje vodi, kako je rekla, pomoćiće IKS da se “inženjeri i inženjerke dodatno obrazuju i da budu pokretač razvoja naše zemlje i pozvala inženjere da se uključe u rad komore”.

“Inženjerska komora i Ministarstvo gradjevinarstva su vaša kuća. I dok je u nekim ranijim godinama komora postojala zarad ostvarivanja ličnih interesa, danas je ona tu da bude kuća svim inženjerima. A mi ćemo se potruditi da IKS ima svaku vrstu podrške”, rekla je ona.

Rajko Unčanin rekao je da IKS broji više od 28.000 inženjera svih struka i da će sporazum potpisan sa Ministarstvom doprineti razvoju inženjerstva kao stvaralačke struke.

“Stvaramo novu društvenu vrednost, sporazumom ćemo dodatno definisati odnose s resornim ministarstvom i poboljšati saradnju kako bi inženjeri dali doprinos daljem razvoju Srbije”, rekao je Unčanin.

Ilić je kazao da su se u organizacionoj strukturi Inženjerske komore desile ozbiljne promene u cilju omogućavanja inženjerima da donose odluke u radu.

“Srbija realizuje najsloženije projekte i neophodni su nam vrhunski inženjeri. Ovim sporazumom učinićemo saradnju sa resornim ministarstvom kvalitetnijom i delotvornijom”, rekao je Ilić.

Beta