BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadovoljna zbog toga što se Pokrajinska vlada priključila inicijativi čiji je cilj upošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.

“Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasledje, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji”, rekla je Mihajlović, koja je zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović prisustvovala otvaranju Vojvodjanskog salona u zgradi Banovine u Novom Sadu.

Podsetila je da je pre dve godine jedan od salona u Vladi Srbije uredjen rukotvorinama koje izradjuju žene sa sela, članice Etno-mreže.

Mirović je rekao da se od velike koristi inicijative koja podstiču zapošljavanje žena i promoviše sve ono što žene stvaraju čuvajući kulturno nasledje.

“Ovom zajedničkom inicijativom pomažemo razvoj sela od Sombora do Pirota, a poklanjajuću ove rukotvorine stranim zvaničnicima dajemo im svojevrsni otisak duše sa ovih prostora”, rekao je on.

Violeta Jovanović je istakla je da se Vojvodjanskim i Srpskim salonom, uredjenim zlatovezima, ćilimima i tkaninama žena iz Srbije, šalje jasna poruka o značaju očuvanja nasledja, multikulturalnosti, ali pre svega potrebe da se ekonomski osnaže žene sa sela.

“Nadamo se da će se i druge institucije pridružiti i da će se ove rukotvorine naći u našim diplomatskim predstavništvima i u Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture”, rekla je Jovanović.

Beta