BEOGRAD – U vanrednom inspekcijskom nadzoru daans su ministar za rad Zoran Ðorđević i direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović zatekli 20 lica na radu “na crno”.

Inspekcija je obavila 49 nadzora u Smederevu i Lazarevcu u noći između subote i nedelje.

Ministar kaze da je u prethodnih 15 dana ispekcija radila pojačano i da je izvršeno 985 nadzora u drugoj i trećoj smeni tokom kojih je zatečeno 20 neregistrovanih subjekata i 362 lica na radu “na crno” među kojima je bilo i stranih državljana bez radne dozvole u Srbiji.

“Opsežnim inspekcijskim nadzorima trudićemo se da iskorenimo rad na crno, suzbijemo sivu ekonomiju i omogućimo pozitivniju klimu za poslodavce koji rade u skladu sa zakonom, ali i omogućimo radnicima sva prava koja im pripadaju”, rekao je Ðorđević.

Ðurović je objasnio da ispektori vrše nadzore po sistemu rotacije i dodao da se kod vanrednih nadzora ne zna ko će gde vršiti nadzor što smanjuje mogućnost za malverzacije.

“Inspekcija rada je u prethodnom periodu postigla odlične rezultate. Svi koji ne rade u skladu sa zakonom dobiće maksimalne kazne”, porucio je Ðurović.

Ovakva praksa biće nastavljena i u narednom periodu sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, navedeno je saopstenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tanjug