BEOGRAD – Povodom pete godišnjice od početka rada javnih beležnika u Srbiji, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je “da se sa sigurnošću može reći da su notari opravdali očekivanja, značajno rasteretili sudove i podigli pravnu sigurnost gradjana na viši nivo”.

Kuburović je na Svečanoj akademiji izjavila da se radi i na proširenju delokruga rada javnih beležnika, pošto su do sada poslove obavljali savesno i odgovorno.

Ministarka je istakla ulogu i napredak javnobeležničke profesije u prethodnoj godini, kada je dosta toga promenjeno i od kada su beležnici dobili pristup mnogim registrima.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Srbislav Cvejić istakao je da se danas može konstatovati da je uvodjenjem javnog beležništva unapredjena pravna sigurnost gradjana Srbije.

Cvejić je naveo da su javni beležnici Srbije za pet godina, uradili više od osam miliona pravnih poslova za koje su nadležni, da su zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute duple prodaje nepokretnosti i višestruko je smanjen broj sudskih postupaka povodom sporova iz ugovornih odnosa.

Beta