Naslovna Društvo Ministarstvo: Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin ne kasni, biće krajem septembra

Ministarstvo: Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin ne kasni, biće krajem septembra

NOVI PAZAR – Svi ugovoreni rokovi na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin do sada su ispoštovani, radovi ne kasne i počeće krajem septembra, rečeno je danas radiju Sto plus u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.U tom ministarstvu navode da je ugovor o izradi projektne dokumentacije, planova i izvodjenju radova sa turskom kompanijom Tašjapi potpisan u oktobru 2018. godine i da su oni već ugovorili izradu neophodnih dokumenata.

“Očekuje se da će krajem septembra, kako je i najavila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, otpočeti radovi na rehabilitaciji i rekonstrukciji ove saobraćajnice na teritoriji Novog Pazara. Za sada još uvek nije poznat tačan datum početka radova, a biće čim Tašjapi bude spreman za otpočinjanje radova”, odgovorili su za radio Sto plus u tom ministarstvu.

Turska kompanija formirala je u novopazarskom naselju Selakovac asfaltnu bazu, gde se nalazi mehanizacija i materijal neophodan za početak radova.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je prilikom poslednje posete Novom Pazaru da će rekonstrukcija puta do Tutina početi u septembru i da je rok za završetak radova dve godine.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava tih gradova kazala da je projekat vredan 24 miliona evra koji su obezbedjeni kreditom Turske.

Na pitanje radija Sto plus zašto se na rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin čekalo deset godina, Mihajlović je odgovorila da se ne bi bavila time i da je najbitnije da će radovi početi u septembru.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da su dva glavna razloga za to – prvi to što su Turci tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta, a drugi visoke kamate.

“Kamate su prvobitno iznosile preko 5,5 odsto, ali zahvaljujući dobrim odnosima izmedju dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva gradjevinarstva sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto”, rekao je Ljajić.

Beta

Exit mobile version