MOSKVA – Rusija će što pre morati da sprovede dodatne analize pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, s obzirom na američke planove za naoružavanje svojih vojnih snaga raketama kratkog i srednjeg dometa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, umesto da se traži

način spasavanja Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Sjedinjene Države blokirale su sve prilike da se razgovara o konstruktivnom traženju rešenja, prenosi TAS S.

Kao rezultat, kako se navodi, Vašington je naneo novi ozbiljan udarac sistemu kontrole oružja koji se gradio decenijama.

“Dalekosežne negativne posledice za međunarodnu bezbednost u nekoliko ključnih regiona u svetu izgledaju sada praktično neizbežno”, saopštilo je Ministarstvo.

Uz to, Pentagon je testirao krstareće rakete Tomahavk koje su zabranjene ugovorom INF, i to dve sedmice pošto je ugovor bio raskinut.

“Lanser Mk-41 korišćen je u tu svrhu. To je bila kombinacija rakete i lansera, š t pokazuje da je zabrinutost Rusije bila opravdana,ali i dokazuje da se Vašington pripremao da raskine ugovor i bio angažovana u stvaranju oružja koje je tim sporazumom zabranjeno”, rečeno je u Ministarstvu.

Tanjug