NOVI PAZAR – U organizaciji Verske uprave muslimana Ruske Federacije, Veća muftija Rusije i Moskovskog islamskog instituta, 23. i 24. septembra 2019. godine u Moskvi održava se Šesta međunarodna naučna konferencija na temu „Islam u globalnom svetu: muslimansko nasleđe i interkulturalni dijalog“, na kojoj je učešće uzelo oko 500 učesnika iz 55 zemalja, među kojima i desetak ministara.

Na otvaranju se obratio muftija Ravil Gajnutdin, kojeg je izborno telo kao jedinog kandidata izabralo za vrhovnog poglavara muslimana Ruske Federacije i u narednom petogodišnjem mandatu.

Konferenciji u Moskvi prisustvuje i predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić u pratnji pribojskog glavnog imama Harun ef. Eminagića. Muftija Dudić će se drugog dana konferencije prisutnima obratiti referatom.

Takođe, na ovom skupu učešće su uzeli i predsednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, predsednik Mešihata IZ-e u Sloveniji muftija dr. Nedžad ef. Grabus i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.