PRIŠTINA – Ministar unutrašnjih poslova Kosova u ostavci Ekrem Mustafa je izjavio da ne može predsednik Srbije, Aleksandar Vučić da kaže kada kosovska policija može da ide na sever zemlje jer je sever deo teritorije Kosova.Govoreći o bezbednosti na severu Kosova i tamošnjim intervencijama policije, kao i o reakcijama srpskih lidera, Mustafa za portal ekonomiaonline kaže da je to teritorija Kosova i da srpski predsednik Aleksandar Vučić ne može da naređuje kada kosovska policija može da uđe tamo.

Prema njemu, Policija Kosova radi svoj posao i značajno je smanjila krijumčarenje na severu zemlje, dok je na nivou Kosova uspela da samo ove godine smanji stopu kriminaliteta za 20 procenata.

Iako je, prema njegovim rečima, Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo u Interpolu kaže da se to ne događa.

“Ispunili smo sve kriterijume da budemo član Interpola i Europola”, rekao je on.

Europol je mehanizam kojem se ne možete pridružiti bez ulaska u Evropsku uniju. U Interpolu smo mogli da postanemo članovi prošle godine, čak i ranije jer su kosovska policija i naše institucije ispunile sve kriterijume za članstvo, ali nažalost ova institucija je ispolitizovana, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Beta