UŽICE – Od 5. do 12. novembra Užice će biti domaćin 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala na kome će ove godine nastupiti sedam najboljih pozorišnih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok prvi put nema predstave iz Crne Gore.

“To ne znači da je crnogorska pozorišna produkcija bila loša protekle godine. Razlozi su isključivo tehničke prirode, jer su scenografije isuviše zahtevne i ne mogu da budu postavljene na sceni užičkog Narodnog pozorišta”, rekao je umetnički direktor festivala Nemanja Ranković na konferenciji za medije.

Ranković je rekao da je slogan ovogodišnjeg festivala “Ko je junak našeg doba”.

“Sve ove godine festival pokušava da osluškuje život i na pozorišnim daskama i u stvarnosti, pa smo i ovogodišnjim izborom predstava želeli da tematizujemo to osećanje današnje civilizacije, koja, uz gomilu iluzornih nadanja, površnih atrakcija i lažnih idola, traži ali ne pronalazi svoje prave vrednosti”, naglasio je Ranković.

Selektor festivala hrvatski pozorišni kritičar Bojan Munjin istakao je da će užička publika ove godine videti predstave iz regiona koje se hrabro i uspešno bave ovom dilemom našeg vremena.

“Izbor nije bio lak, ali smo uspeli da izaberemo sedam najboljih predstava u Srbiji i regionu. Želimo preko umetnosti, dobrih predstava, velikih režisera i sjajnih glumaca da prikažemo današnje stvari onakve kakve jesu i da bi se prisetili da postoje i druge vrednosti i bezimeni heroji među nama, koji su spremni da te vrednosti podrže. Nadamo se da je ovakva ideja dostojna pozorišnog Užica”, rekao je Munjin na konferenciji za novinare.

Tanjug