BERLIN – Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel produžiće zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz nemačke vlade.

Nemačka je poslednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta, a ona bi trebalo da istekne 30. septembra.

Međutim, prema rečima neimenovanog izvora, zabrana će biti produžena zbog rata u Jemenu i zbog toga što se nemačke socijaldemokrate i dalje protive ukidanju moratorijuma.

S druge strane, AP prenosi da je poslanik iz stranke nemačke kancelarke Jirgen Hart rekao da bi Berlin trebalo da ponovo razmotri svoju zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju imajući u vidu napade na naftna postrojenja u toj zemlji.

On je rekao da je ukidanje zabrane izvoza na odbrambene sisteme naoružanja u strateškom interesu Nemačke kako bi pomogla Saudijskoj Arabiji da se zaštiti.

On je pozvao Berlin i da preispita politiku prema Iranu, navodeći da “ne postoje jasni dokazi o direktnim vazdušnim napadima Irana na saudijsku rafineriju, ali je očigledna bliska saradnja Irana sa jemenskim Hutima”.

Tanjug /Foto :Tanjug – T. Valič