TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovestio je danas mogućnost dogovora o rotirajućem predsedavanju vladom sa glavnim rivalom na proteklim izborima, centristom Benijem Gancom, nakon što ga je pozvao da formiraju vladajuću koaliciju.

Govoreći na komemorativnoj svečanosti bivšem premijeru Šimonu Peresu, Netanjahu je podsetio da je taj levičarski političar bio u koaliciji sa konzervativnim Jicakom Šamirom i da su se oni rotirali na čelu vlade između 1984. i 1988. godine.

Netanjahu je ranije danas izjavio da nema šanse da će moći da formira desno orijentisanu vladu posle izbora i pozvao svog glavnog rivala, centristu Benija Ganca, da mu se pridruži u širokoj koliciji.

Za sada nema odgovora iz Gancovog štaba Plavo-bele partije, prenosi Rojters.

Prethodno je AP javio da će izraelski premijer pokušati da formira koaliciju sa svojim verskim i nacionalističkim saveznicima, uprkos lošim rezultatima na parlamentarnim izborima.

Kako se navodi, iz kabineta premijera Netanjahua saopšteno je da izraelski lider neće prisustvovati ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Put je otkazan nekoliko sati posle zatvaranja birališta, kada su ankete pokazale da Netanjahu neće imati većinu u parlamentu.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP