PROKUPLJE – Za razliku od drugih poljoprivrednih kultura, kojima su suša i visoke letnje temperature nanele štetu, groždju, pasle šljive i višnje najzastupljenijoj voćnoj kulturi u topličkom kraju su pogodovale, tako da je ovde zabeležen rekordan rod i kvalitet tog voća, kazali su Agenciji Beta u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju. Berba groždja na području Grada Prokuplja, u vinogradima na površini od 150 hektara je u punom jeku a prvi rezultati govore da će ovogodišnji rod i kvalitet groždja biti rekordan.

“Osim količine i sa kvalitetom smo više nego zadovoljni jer je procenat šećera u groždju ove godine izuzetno visok i iznosi čak 22 procenta, kazao je Agenciji Beta direktor plantaže i vinarije “Toplički vinogradi” Dragan Kovačević.

On je izjavio da se ovde sa površine od 50 hektara očekuje rod od oko 350.000 kilograma groždja, što je apsolutno najveći rod u proteklih osam godina od kada je počela berba u ovim vinogradima.

I vlasnici malih površina pod vinovom lozom u prokupačkom kraju prezadovoljni su ovogodišnjim rodom groždja tako će vinogradar Slaviša Maletić, čija porodica se vinogradarstvo bavi više od četiri decenije ove godine sa površine od 1,3 hektara ubrati blizu 13 tona groždja.

Beta